Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-07-16 13:08:20
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Film czy Księżka?
PostNapisane: 2008-12-13 14:40:18 

Pochwały: 60
Dr Habilitowany Kot zaprasza do rozmowy w Tokarni

::l3uffer:: napisał(a):
pokolonie te same, mam 18 lat, a czytam ksiazki dal frajdy, najczesciej fantasy zeby "oderwac sie od rzeczywistosci" :D i szukam conajmniej trylogii, zeby sie szybko nieskonczylo :D Filmy tez lubie, ale to nie to samo imo.

Zwierz@K napisał(a):
Troche ciezko ksiazke z filmem porownywac. Bo film to doznania intensywniejsze, ale krotsze, dzialajace na inne zmysly. A ksiazka mozna sie delektowac dluzej, dziala wlasna wyobraznia, a nie wizja rezysera jak w wypadku filmu. Obie formy przekazu sa rownie dobre. Porownac mozna jedynie w przypadku ekranizacji ksiazki, ale jest to porownanie wyjatkowo niesprawiedliwe, bo w najlepszym razie film dorowna literackiemu oryginalowi.

Zwierz@K napisał(a):
Pierwsze dwa rozdziały Drużyny Pierścienia sę wyjętkowo nudne :P A dziać to się zaczyna od drugiej części pierwszego tomu :)

Milten_PL napisał(a):
Cat^ napisał(a):
ja do matury mialem LOTRa trylogię, ale parenaście razy obejrzałem film to jak sie za księżke wzięłem to po 50 stronach sobie darowałem bo mnie nie zainteresowała niestety...
Grzeszysz! Też miałem do matury LotRa, przeczytany z 5 razy chyba już jest, film nie umywa się do księżki ;) Walki jakoś fajniejsze sę, jak ruszysz wyobraĽnię, film taki sobie, choć ogrom bitwy na polach Plennoru zachwyca ;) A te elfy? Pasuje podkład "it's ok to be gay" do nich XD

Ogólnie: księżki>>>film tak jest zawsze :P

Zwierz@K napisał(a):
Nie zgodze sie Milten, bo filmowa Drużyna Pierścienia broni się bardzo dobrze. Lokacje sa przepiekne i zgodne z księżkowym duchem, zmiany kosmetyczne i uzasadnione i wogole czuc księzkowy klimat, zwlaszcza w edycji rozszerzonej filmu. Z nastepnymi czesciami juz nie jest tak dobrze, bo tworcy silili sie na bzdurne zmiany... (Elfy pomagajace w Helmowym Jarze ?! Przeciez Rohanczycy osiedlajac sie na tych ziemiach przepedzili stamtad elfy ! Co za debil to wymyslil ! Rohanczycy od poczatku mieli samotnie bronic twierdzy, zeby ukazac podzialy i uprzedzenia wsrod wolnych ludow, pokazac beznadziejnosc ich trudu... To samo z wiecem entow. Zostalismy uraczeni wyjatkowo nudnym fragmentem, po ktorym enty postanawiaja nie isc na wojne... Dopiero jak Drzewiec zobaczyl wyciete przez Sarumana drzewa zwolam kumpli i zniszczyli Isengard... I po co tak ? skoro w ksiazce Enty odrazu postanawiaja isc na wojne ? Robia to swiadomie, z pelna odpowiedzialnoscia, a nie wtracaja sie w konflikt z checi zemsty za pleglych wspolbraci... U Tolkiena wszystko ma jakies znaczenie...

Milten_PL napisał(a):
Co kto lubi ;) Znam troszkę tekstów Tolkiena i wiem, że wszystko ma niby jakieś znaczenie, nie raz omawialiśmy to na forach tolkienistycznych, wszystko tam zostało powiedziane, tak więc dla mnie temat zamknięty, nie chce mi się pisać tego samego ;)
O gustach się nie dyskutuje po prostu, dzięki różnym gustom jakoś ludzie się rozwijaję właśnie ;)
Film piękny, ofc, jednak pewien niedosyt zostawia, szczególnie u ludzi wychowanych na księżce, traktujęcych film jako dodatek ;) Co do nielogiczności (oddział Rivendell w Helmowym Jarze? popłakałem się ze śmiechu, bo elfy chyba maję ufo, że potrafię z 80-100 staj, czy ile tam do nich jest, przebyć w 2-3 dni), jest ich o wiele więcej ;) Jak w filmie czegoś nie pokażę (walki elfów w Mrocznej Puszczy, u brzegów Anduiny, ludzie i krasnoludy w obronie Dal i Samotnej Góry i wiele innych) wepchnę to w innym miejscu. Sam fakt elfów u boku Rohanu to raczej pokazanie zbliżajęcego się upadku Ery Elfów, nastania Ery Ludzi.

Zwierz@K napisał(a):
Czytalem wszystko co napisal ów sympatyczny starszy pan wieeeele razy, rowniez kilka jego biografii i IMO pierwsza czesc filmu daje rade. Ciekawe co teraz zrobia z Hobbitem, skoro rezyseruje go gosc, ktory nakrecil Labirynt Fauna. Mroczny Hobbit :?: Moze dozyjemy ekranizacji Sillmarilionu ? :D albo chociaz Dzieci Hurina ? Ej Milten, a co powiesz na date smierci Tolkiena ? 1973 ? :P To nie moze byc przypadek :rotfl:

Milten_PL napisał(a):
Stare z tę datę śmierci :P ;)
No ciekawe, jak to z Hobbitem będzie ;)
Ale Silmarilion? Jak nie będzie to w 10 częściach, to się zawiodę :P

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 14:54:31 

Pochwały: 127
a czytaliście Niedokończone Opowieści? :D

w przypadku Tolkiena, księżka > film, ale nie w każdym momencie.. strasznie nudziła mnie podróż Froda i Sama...

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 14:56:53 

Pochwały: 5
racja peyo były momenty nudne, że na siłe przez nie się przedzierałem :D Ale i tak wole księżke, chociaz pierwszy film drużyna był bardzo klimatyczny drugi to tam raczej ujdzie w tłumie ale kilka akcji było fajnych no i ostatni mi się podobał nawet chociaż momentami czułem przesyt tego wszystkiego.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 14:57:18 

Pochwały: 15
NO, Dzieci Hurina, KZO, Atlas Åšródziemia... reszta sobie doczytywałem na forach ;)

No niektóre momenty nudne, ale np bitwa na polach Plennoru to wcięgała i cięgle mało było ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 15:01:33 

Atlas muszę sobie skołować xD na maturkę się przyda :P

Mój temat: Róznorodnosc postaci wystepujacychw literaturze fantasy oraz motyw walki dobra ze zlem na przykladzie powiesci J.R.R. Tolkiena. Zanalizuj zagadnienie, wskazujac na cel takiego ujecia postaci i glównych motywów powiesci.

:]

A btw, czytał ktoś Opowieści Toma Bombadila (czy jakoś tak), bo nigdzie tego dorwać nie umię...

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 15:05:59 

Pochwały: 15
A właśnie też nie dorwałem tego w swoje łapska. A nie chodzi Ci o Przygody Toma Bombadila? Bo ja chyba u teściów to widziałem, zobaczę za tydzień, czy to to ;)
Atlas fajny, jak Cie interesi technika, mapy, geologia, klimat, itp dotyczęce Åšródziemia ;)

Ja miałem:" Literatura fantasy. Dziedzina sztuki komercyjnej czy wyrażajęcej istotne uniwersalne prawdy życiowe". Może coś przekręciłem, to było 2,5 roku temu ;)

Jak coś, polecam dwa największe polskie fora o Tolkienie: http://forum.tolkien.com.pl/ i www.elendili.pl (tutaj uwaga na admina na G, zlazł mi nieĽle za skórę, przemilczę też, jak się zachowuje czasem).

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 15:11:01 

hehe ja miałem ciekawszy temacik, "S-F a fantasy, na podstawie wybranych dziel scharakteryzuj obydwa gatunki i porównaj" czy jakoś tak ;d Pamiętam jak komisja zdębiała bo to był pierwszy rocznik nowych maturek i taki temacik im się trafił. Potrafili zadać mi tylko jedno pytanie "czy bym chciał żyć w takim świecie?". A tak z innej beczki chyba wszyscy się zgodzę, że adaptacja WiedĽmina to dno i 20m mułu, a w Harrym Potterze mnie wkurza to, że w każdym następnym filmie sceneria się zmienia np. w pierwszym chatka Hagrida leży na płaskim terenie niedaleko Hogwartu a w następnych skacze od pagórków po prawie stoki ;) Nie powiem, że mi się nie podoba ten mroczny klimat z każdym następnym filmem ale to jedno mnie dziwi, gdzie tu konsekwencja. Dobrę adaptację co prawda komiksu a nie księżki był "300" bo tam nawet kwestie się nie różniły, może film jak i komiks nie były jakiś górnych lotów za to sama idea robimy dokładnie tak jak jest w komiksie mi się podobała. No ale nawet tutaj się nie obyło bez wypełniacza czyli akcji z żonkę to było chyba 5-10 min na odpoczynek i małę drzemkę. To narazie tyle odemnie ;D

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 15:11:54 

Milten_PL napisał(a):
A właśnie też nie dorwałem tego w swoje łapska. A nie chodzi Ci o Przygody Toma Bombadila? Bo ja chyba u teściów to widziałem, zobaczę za tydzień, czy to to ;)

o właśnie :P nie pamiętałem dokładnego tytułu :P Ale u mnie w okolicy w żadnej bibliotece/księgarni tego nie ma...

Milten_PL napisał(a):
Atlas fajny, jak Cie interesi technika, mapy, geologia, klimat, itp dotyczęce Åšródziemia ;)

planuję zakupić w bliskiej przyszłości ^^

A w grę graliście? :D Lord of the Rings Battle for the MiddleEarth (I i II) :P

scar, to wina tego że co 1/2 częsci zmieniaję reżysera xD Też się z tego nabijałem jak oględałem 3cię część xD

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 15:13:35 

Ta grałęm taka sobie szału nie ma ale to chyba nie temat na to :P Ta wiem, że to przez to ale fakt faktem mógł by sie stosować do niektórych założeń poprzedników.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 15:35:09 

scar napisał(a):
Ta wiem, że to przez to ale fakt faktem mógł by sie stosować do niektórych założeń poprzedników.

fajnie by było... odnoszę wrażenie, jakby kolejne serie (po drugiej) były nagrywane w innym miejscu...

a pięta część HP jest totalnie beznadziejna xD To znaczy jako film to może być, ale jako adaptacja księżki to jest to kompletna klapa :sleep:

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-13 16:20:57 

no co prawda to prawda, jako film ujdzie ale jako adaptacja to chyba ci panowie czytali co innego niż my ;P

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-14 10:01:05 

Pochwały: 2
ja sobie postanowilem ze przeczytam lotr przed obejrzeniem filmu ... i tak mi sie jakos udalo ze skonczylem czytac akurat po tym jak 3ka wyszla do kin ... wiec sobie pozniej calosc obejrzalem
jesli ogladalbym film nie znajac ksiazki to pewnie powiedzialbym, ze jest super, wow i w ogole ... ale porownujac z ksiazka traci strasznie na wartosci, tak jak i wiekszosc ekranizacji .. sam zbyt wiele nie czytam, ale zawsze ksiazka > film .. w lotr sie zalamalem koncowka - pomijajac fakt ze prawie zasypialem na tych nudach, to tam jeszcze po powrocie hobbitow do shire to sie jeszcze w [ciach - Nh2003 - wulg] ciekawego dzialo, a druga rzecz ktorej mi brakowalo to tom bombadil .. kurde ja go sobie wyobrazalem jako koles co na fajnych dragach jedzie :D .. jak sie dowiedzialem ze go w filmie nie ma to sie zawiodlem bardzo

inna ekranizacja o ktorej warto powiedziec jest wiedzmin (chociaz widzialem tylko 10min serialu i wylaczylem bo myslalem ze pawia puszcze) ... ksiazka wiedzmin jest [ciach - Nh2003 - wulg]... najlepsza jaka czytalem ... mozna tak wyobraznie pobudzic ze masakra ... ja czytajac te wszystkie opisy mialem w glowie takie scenerie, ze sam sie dziwilem, ze moj zryty mozg jest w stanie tak sobie wszystko dokladnie wyobrazic .. no ale to zasluga raczej pana sapkowskiego ktory tak to pieknie wszystko opisal

podsumowanie:
ksiazka > ekranizacja
wiedzmin ksiazka > lotr ksiazka
lotr film >>>>>>> film wiedzmin

jakby jakis rezyser z USofA zrobil wiedzmina, majac na to taki budzet jak mieli na lotra, to by powstal film ktory zarobilby pewnie wiecej niz lotr

edit:
sorry ze tak malo skladnie ale kaca mam ;D

Ostatnio edytowano 2008-12-14 19:37:08 przez lutek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-14 10:18:23 

no lutek dobrze mówisz ;d powiedział bym polać mu ale jak masz kaca to ci odpuszcze ;> chyba, że chcesz klina ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-14 10:18:48 

lutek napisał(a):
sorry ze tak malo skladnie ale kaca mam ;D

Jak mawia Ferdek: Najlepsza na kaca jest .... nalewka ! :)

lutek napisał(a):
druga rzecz ktorej mi brakowalo to tom bombadil .. kurde ja go sobie wyobrazalem jako koles co na fajnych dragach jedzie :D

tylko problem w tym, że nigdzie w księżce nie jest dokładnie napisane czym/kim on jest :P no ale fakt, też mi brakowało przygody w Starym Lesie i końcówki w Shire ...

Tytuł:
PostNapisane: 2008-12-14 10:26:01 

z tego co słysze każdemu brakowało tego starego capa i końcóki w Shire ale z drugiej strony i tak filmy były długie i czasami chciało się spać, a jka by pododawali jeszcze coś to już bym musiał na 2 raty oględać każdy film. Co nie zmienia faktu, że wiedzmina z USA bym skubnoł ale takie bardziej ambitnego nie to co dzisiejsze kino, że raptem 1-2 filmy sę dobre reszta to dno pod mase ;(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona