Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-06-26 00:57:52
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-21 20:31:29 

Pochwały: 29
Zwierz@K napisał(a):
Shranz napisał(a):
Czlowiek ktory potrafi otworzyc swoj umysl nie jest tak podatny na zlo religii i dazy ku samodoskonaleniu sie

padlem xD
dobre :D kurde jak jakiś prorok

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-21 20:31:55 

Pochwały: 2
Zwierz@K napisał(a):
Shranz napisał(a):
Czlowiek ktory potrafi otworzyc swoj umysl nie jest tak podatny na zlo religii i dazy ku samodoskonaleniu sie

padlem xD

Tłumacząc na twój język.... Człowiek który potrafi myśleć sam za siebie a nie schematem który dostał od swoich rodziców , nie da sobie z mózgu robić wody , prawda jest taka że 90% ludzi to ateiści tylko nie przyznają się przed sobą bo się boją że przyjdzie po nich sejtan w nocy i z edenu nici....

a ta dyskusja i tak nie ma sensu każdy ma swój "Punkt Widzenia" a robi się z tego nie potrzebne zamieszanie.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-21 20:35:28 

Pochwały: 1
dlatego to temat w dziale flame :D

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-21 20:47:55 

Pochwały: 14
Shranz napisał(a):
Jestes skrajnym antagonista przychylnym ku ateizmowi :D

Czyli ze jestem hater'em ?:D
Haters never die, they only multiply ;D

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 00:04:52 

MnMs napisał(a):
No to żeś się rozpisał, przedstawiłeś nam swój punkt widzenia, streściłeś historię, jednakże nie dałeś żadnych przekonywujących dowodów na potwierdzenie twojej tezy.
Nie będę się odnosił do całości wypowiedzi, bo w dużej części stanowi ona skrót historii, która nie zamierzam podważać. Jednak chciałem odnieść się do kilku fragmentów.

Shranz napisał(a):
przeczytaj ksiazke Bog Urojony tam jest wiele dwodow na to ze go nie ma jedni wierza drudzy nie.

Nie mam zamiaru czytać takich książek, nie potrzebuje tego.

Shranz napisał(a):
Nie ma takze dowodow na istnienie boga od zarania dziejow ludzie staraja sie wytlumaczyc cos czego nie rozumieja religiami, poczawszy od starozytnosci az do teraz.

Tak samo jak nie ma żadnych konkretnych dowodów na Jego nieistnienie. Jak już wspomniałem nikt nie umarł, po czym nie zmartwychwstał. Przez co tak naprawdę nie wiemy co się dzieje po śmierci.

Shranz napisał(a):
na swiecie jest tyle roznego rodzaju religii ktore sa sprzeczne ze soba wiec jezeli bog(bogowie) by istnial ktory z nich jest prawdziwy?

I jezeli odpowiesz ze bog religii katolikiej to powiedz mi jezeli bys sie urodzil np. w pakistanie i zostal wychowany w wierze muzumanskiej nie byl bys teraz muzumaninem i wyznawal allaha ?? i odwortnie

Jest wiele religii, ale Bóg jest jeden. Nie ważne czy nazywamy Go Jahwe, Allah, Budda czy jeszcze inaczej.

Shranz napisał(a):
Cala ta religia byla wypchana zasadami ktorych musze przestrzegac bo inaczej do piekla. Jak 98,9% ludzi z tego forum popelnilo grzech smiertelny lub nie postapilo wedlug przykazania, no ale wasz bog wkoncu wybacza bo wie ze ludzmi jestescie i kazdy sie myli wiec mozecie je lamac caly czas. Wiec po co te wszystkie zasady???? jezeli je zlamie i tak bog wybaczy he dobre co ?? no dobra ale gdzie tu jest sens i logika ??

W skrócie przykazania mówią abyś był dobrym człowiekiem i czcił Boga. To nie jest dużo. Gdyby ludzie przestrzegali 10 przykazań świat byłby lepszy.
Co do zbawienia i odpuszczania grzechów; jak już wspomniałes Bóg jest miłosierny, dlatego też odpuści ci grzechy, jeżeli w gruncie rzeczy jesteś dobrym człowiekiem, jeżeli w Niego wierzysz i starasz się przestrzegać przykazań. Jeżeli natomiast jesteś zły bo np. zabijasz, gwałcisz itp. to zostaniesz potępiony i nie będziesz mógł liczyć na łaskę Pana, nie dostąpisz zaszczytu oglądania Boga, ani nawet nie będziesz miał możliwości odkupić swoich grzechów.

Shranz napisał(a):
Mowi sie ze ''bóg'' jest wszechmogacy i wszechwiedzacy. AA tu was mam bo jezeli sie jest wszechwiedzacym i mogacym nastepuje kolejny paradoks , bo jezeli sie cos wykreowalo wedlug wlasnej wiedzy (bo sie jest wszechwiedzacym) nie trzeba dzialac na przyszlosc swoja moca bo to ma pracowac idealnie wedlug jego znakomitego planu i tu nastepuje ''boom'
cala ta historyjka o stowrzeniu czlowieka gdzie adas z ewa zyli sobie w raju , ''kosmosapiens'' narzucil im reguly, zasady i stworzyl ich na wlasne podobienstwo i byl pewny gdyz jest wszechwiedzacy , ze bedzie to wszystko dzialalo , a tu nage ta ''sucz'' ewa zerwala jablo z zakazanego drzewka i ''rozpierdolila'' plan naszego ''supermena'' wiec jak widac caly ten plan leg w gruzach bo niby ''szatan'' ja skusil. Powiedzcie mi co wtedy robil bog jezeli jest wszechmogacy patrzyl sie na to i olewal to cieplym moczem no przeciez jest wszechmogacy???

Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo i obdarzył ich rozumem i własną wolą. Pozwolił im żyć w raju, jednak dał im jedno przykazanie ( nie wolno było im zrywać owoców z drzewa poznania dobra i zła), Ewa pod wpływem szatana, nie dopełniła przykazania, a także nakłoniła Adama do złamania zakazu. Za kare człowiek został wygnany z raju, a ludzkość obciążona grzechem pierworodnym.

Shranz napisał(a):
OK szczesliwa para zostala wywalona z ''raju'' splodzili potomstwo ktore sie zaczelo mordowac, (dwoch braci jeden zginal drugo zostal jedyny czlowiek na ziemi ale to pominmy bo sami wiecie bez sensu)

Adam i Ewa byli pierwszą parą na ziemi. Nigdzie nie ma napisane, że jedyną.

Historii nie będę cytował, ale powiem, że te całe mordowania ludzi, najazdy itp. są spowodowane chciwością i rządzą władzy ludzi, a nie nakazem Boga. Wszakże jak Jezus nawracał ludzi to nikogo nie zabijał.

Shranz napisał(a):
Ewolucja vs kreacjonizm
Karol Darwin(jako pierwszy szacun) vs Religia ( wiara w super prijekt)
Tak wiec Darwin jako pierwszy obalik teorie kreacjonistow jakoby kazda istota , roslina i cokolwiek zostalo stworzone przez boga (darwin w swej ksiazce nie tylko pokazal zaawansowanie ewolicji czlowieka ale takze sporej czesci organizmow zyjacych na ''Ziemi''.

Przecież to się nie wyklucza. To, że w Biblii poszczególne etapy trwały jeden dzień to nie oznacza, że były to 24h (przecież jak Bóg tworzył świat to nie było cykli dobowych, a więc jeden dzień mógł trwać 1 sekunde jak i miliardy lat)

Shranz napisał(a):
jezeli np ewolucjonista nie moze znalesc odpowiedzi na pytanie .. gdzie jets poprzednie ogniwo mowi ze jest na to czas i zostanie wkoncu odkryte natomiast krecjonista tlumaczy to '' reka boga'' czyli dzisiaj nie moglem znalezc czegos co poprze moja teorie taki np''MnMs'' powie widzisz wielka dziura to bog stworzyl

Powstawiaj przecinki, bo ciężko to zrozumieć. Jaką dziurę masz na myśli? I nie wkładaj w moje usta słów, których nie wypowiedziałem.

[ Dodano: 2009-06-20, 11:45 ]
Cytuj:
chyba wasze posty odbiegają od tematu ^^

Masz rację, już nie będę.

1. Dlaczego nie chcesz przeczytac tej ksiazki ??Moze dlatego udowodni ci ona blednasc i wrogosc twojej wiary

2.Wszystkie dowony na jego istnienie i nie istnienie sa w ksiazce Bog Urojony

3.skad wiesz ze istnieje jeden bog ?? Wedlug kaplanow i wyznawcow tych wiar kazdy bog jest inny i inaczej podchodzi do czlowieka. Czyz bys stworzyl nowa religie ?? Lub moz ejestes troszke niedoinformowany??

4.Tak wiec jezeli jestem dobrym czlowiekiem a nie wierze w boga nie dostapie zaszczytu ogladania go ?? skad to wiesz ?? czy jestes na 100% pewny i co Ci mowi ze tak jest??

nawet jak by sie okazalo ze istnieje to nie chcial bym stanac przed jego obliczem i ogladac go , gdyz jest dla mnie gorszy od stalina i hitlera razem wzietych.

5.Adam z ewa zostali wygnani -- to durna historyka jezeli wierzysz ze tak bylo to wspolczuje. Mowisz raj ?? co to jest ?? skad wiesz ze istnieje ?? i skad wiesz ze tak bylo jezeli opisywala to osoba ktora tego nie widziala??

6.''Wszakże jak Jezus nawracał ludzi to nikogo nie zabijał.'' pozwol ze zacytuje.
moze nie zabijal ale podburzal do rewolty przeciwko rzymowi. Gdy nie szybka interwencja i powieszenie go na krzyzu skonczylo by sie to krwawa rzezia zydowskiej ludnosci.

7.oczywiscie ze ewolucja i kreacjonizm sie wzajemnie wykluczaja.
Czytaj ze zrozumieniem nie napisalem ze zostalo to stworzone w jeden dzien lecz wykreowane przez ''supermena''
ewolucja z religia jest jak woda i ogien wzajemnie sie zwalczaja

Nigdy nie mow ze to sie nie wyklucza bo sie blaznisz tym stwierdzeniem , troszke wiadomosci. Cyba ze jak juz napisalem stworzyles jakas odrebna religie.

8.postaram sie to napisac jeszcze raz
jezeli np ewolucjonista nie moze znalesc odpowiedzi na pytanie .. gdzie jest poprzednie ogniwo, mowi, ze jest na to czas i zostanie wkoncu odkryte natomiast krecjonista tlumaczy to '' reka boga'' czyli dzisiaj nie moglem znalezc czegos co poprze moja teorie taki np''MnMs'' powie ''widzisz wielka dziura naukowa, to bog stworzyl''

nie przypisuje ci tych slow tylko podaje przyklad , moglym np napisac zwierzu , pacan , 4detoxx czy kto kolwiek

reasumujac wogole nie zrozumiales nic z tego co napisalem gdyz byles zamkniety w swoich urojeniach o ''wszechmogacym''.
Ja sie ciagle zastanawia czy ludzie sa az tak tepi ze nie potrafia zrozumiec ze to falsz , czy trzyma ich strach na mysl iz moga sie zawahac myslac antagonistycznie przez co bog ich odrzuci.

Do tego zaden czlowiek sie nie przyzna

indywidualne spojrzenie na swiat muzyczny - spojrzenie ktore ignorujac mody i trendy bardzo czesto je kreuje...

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 00:16:07 

Pochwały: 74
Jak to dobrze, ze ty jestes oswiecony i wogole. Tylko sie nie zadufaj za mocno w tym swoim ateizmie, bo miejscami to plujesz jadem gozej niz mocherowe dewoty...

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 00:25:22 

Pochwały: 15
De gustibus, czy jak to się pisze, tak ogółem odnośnie wiary ;)
A te punkty Twoje to rzeczywiście, bez obrazy, ale jakbym "mohera" jakiegoś słuchał xD

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 02:22:26 

Milten_PL napisał(a):
A te punkty Twoje to rzeczywiście, bez obrazy, ale jakbym "mohera" jakiegoś słuchał xD

moher odrazu sypie odpowiedzia typu ''jest bo wierze''

Ja ciagle szukam przyczyny ''dlaczego , po co i gdzie''.

Lubie dyskutowac na temat religii , pisac o swoich pogladach i mam nadzieje ze to kogos przekona.

W odroznieniu od mohoerow jestem tolerancyjny i to czy ktos wierzy jest mi obojetne i nie potepiam go za to lecz w inteligentna polemike zawsze sie wdam.
Nie lubie jak ktos mi rzuca argumentami wyssanymi z palca i stanowczo do tego podchodze.
Gdy jest rozmowa na temat pogladow politycznych nikt nie rzuca tekstami daj spokoj przeciez to ''ich'' swiatopoglad , malo tego ludzie sie kluca i rzucaja roznymi argumentami na prawo i lewo. Dlaczego nie moglo by byc inacze z religia ????

indywidualne spojrzenie na swiat muzyczny - spojrzenie ktore ignorujac mody i trendy bardzo czesto je kreuje...

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 02:53:42 

Pochwały: 20
Shranz napisał(a):
Milten_PL napisał(a):

Lubie dyskutowac na temat religii , pisac o swoich pogladach i mam nadzieje ze to kogos przekona.

W odroznieniu od mohoerow jestem tolerancyjny i to czy ktos wierzy jest mi obojetne i nie potepiam go za to lecz w inteligentna polemike zawsze sie wdam.
Nie lubie jak ktos mi rzuca argumentami wyssanymi z palca i stanowczo do tego podchodze.
Gdy jest rozmowa na temat pogladow politycznych nikt nie rzuca tekstami daj spokoj przeciez to ''ich'' swiatopoglad , malo tego ludzie sie kluca i rzucaja roznymi argumentami na prawo i lewo. Dlaczego nie moglo by byc inacze z religia ????

No to proste 2 pytania

Kto utworzył człowieka ?
Kto utworzył świat ?

Nic nie powstało ot tak - skoro według ateisty nic nie ma po śmierci , życie tak naprawde nie powinno istnieć, nie ma rzeczy powstających samowolnie bez "pomocy"
Jak widać KTOÅš musiał TO WSZYSTKO stworzyć, tym KIMÅš u chrzescijan jest BÓG

Szczerze to współczuję ateistom ... po co według was żyć, po co się doskonalić skoro po pewnym okresie "rozpłyniecie się" , wasze ciało które doskonaliście zniknie, wasza dusza nie bedzie istnieć - NIC KOMPLETNIE PO WAS NIE ZOSTANIE , więc po co wogóle się rodzić/żyć/umierać, twoim celem jest zrobienie czegoś co szybciej lub poźniej przepadnie ?

Religia obojętnie jaka opiera się na wierze, zazwyczaj dotyczy spraw także po śmierci, są dowody na istnienie Boga, są argumenty przeciw istnieniu, no ale jak są dowody nawet w małej ilości choć tak naprawde jest ich tyle co zaprzeczeń ... to chyba one się nie pojawiły znikąd ? Kiedyś się trochę intersowałem różnymi "objawieniami" "cudami" etc
Niestety dla przeciwników wszystko wskazuje, że Bóg istnieje, ale człowiek to człowiek, ukradniesz i powiesz, że tego nie zrobiłeś , więc choć jesteś świadomy, że Bóg istnieje będziesz temu zaprzeczał dla zasady, dla idei, dla urojonych poglądów... :]

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 08:18:20 

Pochwały: 127
czary mary
hokus pokus
abra kadabra (alkazam xD)

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 09:52:31 

Pochwały: 50
allah is budda jak by to riddi powiedzial :P

Amen

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 12:08:02 

Pochwały: 74
Shranz napisał(a):
W odroznieniu od mohoerow jestem tolerancyjny

W twoich wypowiedziach to niewiele jest tolerancji... Za to duzo wiecej ignorancji.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 12:08:42 

Pochwały: 14
Cytuj:
Kto utworzył człowieka ?
Kto utworzył świat ?

Ja wiem ja wiem
Atomy moga pozyczac ergie z przyszlosci, przez co moglo nic nie byc, nagle sie pojawic i wybuchnac jak big bang, tak powstal wrzechswiat.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 13:47:01 

Pochwały: 60
Pacan napisał(a):
Cytuj:
Kto utworzył człowieka ?
Kto utworzył świat ?

Ja wiem ja wiem
Atomy moga pozyczac ergie z przyszlosci, przez co moglo nic nie byc, nagle sie pojawic i wybuchnac jak big bang, tak powstal Chocapic

a to jest ogólnie naukowe wytłumaczenie, w które trzeba wierzyć tak samo jak w religie(choć to pierwsze bardziej można zobaczyć)

Religia jest dla ludzi którzy ją potrzebują i zbliża przy tragediach, religią nie można nazwać dzwoniącego mohera do radia maryja, to już się nazywa fanatyzm

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-22 14:56:44 

Zwierz@K napisał(a):
Shranz napisał(a):
W odroznieniu od mohoerow jestem tolerancyjny

W twoich wypowiedziach to niewiele jest tolerancji... Za to duzo wiecej ignorancji.

Jest duza roznica miedzy racjonalizmem a brakiem tolerancji.

Some1 napisał(a):
Shranz napisał(a):
Milten_PL napisał(a):

No to proste 2 pytania

Kto utworzył człowieka ?
Kto utworzył świat ?

Nic nie powstało ot tak - skoro według ateisty nic nie ma po śmierci , życie tak naprawde nie powinno istnieć, nie ma rzeczy powstających samowolnie bez "pomocy"
Jak widać KTOÅš musiał TO WSZYSTKO stworzyć, tym KIMÅš u chrzescijan jest BÓG

Szczerze to współczuję ateistom ... po co według was żyć, po co się doskonalić skoro po pewnym okresie "rozpłyniecie się" , wasze ciało które doskonaliście zniknie, wasza dusza nie bedzie istnieć - NIC KOMPLETNIE PO WAS NIE ZOSTANIE , więc po co wogóle się rodzić/żyć/umierać, twoim celem jest zrobienie czegoś co szybciej lub poźniej przepadnie ?

Religia obojętnie jaka opiera się na wierze, zazwyczaj dotyczy spraw także po śmierci, są dowody na istnienie Boga, są argumenty przeciw istnieniu, no ale jak są dowody nawet w małej ilości choć tak naprawde jest ich tyle co zaprzeczeń ... to chyba one się nie pojawiły znikąd ? Kiedyś się trochę intersowałem różnymi "objawieniami" "cudami" etc
Niestety dla przeciwników wszystko wskazuje, że Bóg istnieje, ale człowiek to człowiek, ukradniesz i powiesz, że tego nie zrobiłeś , więc choć jesteś świadomy, że Bóg istnieje będziesz temu zaprzeczał dla zasady, dla idei, dla urojonych poglądów... :]

odpowiem Ci na twoje pytania

1. kto stworzycz czlowieka ?? odpowiedz prosta ewolucja
2.Kto stworzyl swiat?? to pytanie moze byc rozumiane na dwa sposoby.
Swiat jako nasza planete i jej fizyczne zastosowanie oraz swiat miejsce i czas w ktorym zyjemy.

Tak wiec jako planeta w ukldzie slonecznym zostala stworzona przez reakcje chemiczne roznegorodzaju czasteczek i atomow.

Swiat jako miejsce w ktorym zyje czlowiek oraz miliardy organizmow jest dzielem doboru naturalnego. Ewolucja tak rozwinela czlowieka ze jest naczelnym na naszej planecie.(tu jest duzo pisania 100 stron dlaczego a nie inaczej wiec radze poczytac troche ksiazek)

Twoje spojrzenie na ateiste jest bledne wogole nie pokrywa sie z tym co wyznaje.
rzucasz ateiscie teorie kreacjonizmu gdzie to bog wszystko tworzy wiec ''twoj'' swiat ateisty jest bledny.

Ja zyje po to by sie cieszyc mym zyciem wiem ze przyjdzie na mnie czas lecz zostawie wiele po sobie, po mnie beda przyszle pokolenia i nastepne , nastepne ....

A wiec rodzimy sie po to by nasz gatunek ciagle istnial zyjemy po to by sie rozwijac i dac nastepnym pokoleniom lepsze zycie, Umieramy(chodz nie chcemy) bo taka jest kolej rzeczy nasze organizmy nie sa niesmiertelne a zycie w przypadku kazdego gatunku kiedys sie konczy , raz szybciej raz wolniej.

Jakie sa dowody na istnienie boga bo jeden drugiemu zaprzecza(bede mial czas to napisze troszke o tym).

''Niestety dla przeciwników wszystko wskazuje, że Bóg istnieje, ale człowiek to człowiek, ukradniesz i powiesz, że tego nie zrobiłeś , więc choć jesteś świadomy, że Bóg istnieje będziesz temu zaprzeczał dla zasady, dla idei, dla urojonych poglądów... ''

To zdanie jest bez sensu pomysl zanim cos napiszesz, wszytsko co tu zawarles wyklucza sie przez nastepna czesc zdania.

''Urojonych pogladow'' dobre :P
Wiec jak nazwiesz czlowieka ktory mowi ze co noc przychodzi do niego ''potwot spagetti'', wierzy w niego ze istnieje i wyznaje taka religie. nazwiesz go oblakanym i powiesz ze ma urojenia.Bo nie wierzy w to co reszta ogolu i wyznaje malo znana religie.

Dla mnie wszystkie religie nie maja racionalnego pnku widzenia wiec ja takze moge nazwac ludzi modlacych sie w kosciele , na ulicy gdzie kolwiek , mowiacych ze czuja aniola , boga, jezusa, potwora spagetti przy sobie oblakanymi, gdyz dla mnie sa to urojenia.

Pamietaj ja staram sie myslec racjonalistycznie i odrzucam istnienie nad naturalnych istor oraz rzeczy. Rownie dobrze bys mogl wierzyc w supermena mogl bys powiedziec ''zyj w urojeniach''

Niestety nie ja zyje w terazniejszosci cos nanauralnego jest wytworem wyobrazni dlatego te slowa ''zyj w swoich urojeniach'' wychodzace z moich ust bardziej pasuja.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona