Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-07-16 01:52:43
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ksiazki fantasy
PostNapisane: 2007-08-21 10:42:37 

Pochwały: 7
Zna ktos jakas fajna ksiazke fantasy?? bo w empicu niby duzy wybor a tak naprwade to nic niema :/

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 10:53:54 

Pochwały: 127
Lotr
Dzieci Hurina
Silmarillion

wszystko Tolkiena :P

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 10:54:12 
Forumowy bot administracyjny

Pochwały: 18
Tolkien - Silmarilion :)

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 11:00:46 

Pochwały: 1
Piekara - Sługa Bozy, Młot na Czarownice, Miecz Aniołów. Nieśmiertelny WiedĽmin + opowiadania. Ziemnianski etc
Ogólnie to idz do biblioteki lol

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 11:15:11 

Pochwały: 3
Forgotten Realms sa lekkie i przyjemne
R. A. Salvatore ^^

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 11:21:20 

Pochwały: 4
Polecam wszystkie ksiazki Jacka Piekary pt. "Sluga Bozy", "Mlot na czarownice", "Miecz Aniolow", "Lowcy Dusz" <===> wszystkie powiesci opisuja przygody Mordimmera Madderina inkwizytora jego ekscelencji bizkupa Hez-Hezronu naprawde godne polecenia, nastepna powiesc z tego cyklu ukaze sie juz niebawem..."Przenajswietsza Rzeczpospolita" zajebista ksiazka opisujaca wizje Polski w niedalekiej przyszlosci,duzo ostrych opisow scen:P papiez satanista:D i gwalcicielem xD. "Swiat jest pelen chetnych suk" najnowsze dzielo Piekary o wdziecznie brzmiacym tylule wlasnie jestem w trakcie czytania hehe:D
"Obroncy Krolestwa" Maja Lidia Kossakowska, ksiazka opowiada o swiecie w ktorym Bog nie zawsze odpowiada na prosby a granica pomiedzy dobrem i zlem bywa przerazajaco krucha <===> wizja poteznych groznych zastepow niebieskich w sluzbie Boga...akcja rozgrywa sie w niebie i piekle i jest naprawde zajebista...szkoda ze nikt nie wpadl na pomysl zeby stworzyc ekranizacje tej powiesci bo naprawde by mogl byc hit...nie przypominam sobie zeby ktos wpadl na pomysl nakrecenia filmu pokazujacego walki demonow z archaniolami itd:P <a nie tylko harry potter jakies ... eragorny i tego podobne szity wychodza na ekrany>(bez obrazy ale kazdy ma rozne gusta:P)
No i jeszcze trylogia Sapkowskiego "Narrenturm", "Lux Perpetum", "Bozy Bojownicy" naprawde zajebiste ksiazki (powtarzam sie :P) jak zaczniecie czytac to juz nie bedziecie mogli przestac... duzo opisow walk bitew itd itp zajebiste :D:D ok to chyba tyle bedzie ale sie rozpisalem hohoho
ps. uly widze ze mamy podobne gusta co do inkwizytora :D

Ostatnio edytowano 2007-08-21 11:58:39 przez trzydfx, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 11:29:04 

Pochwały: 1
Nooo :D:D Mordim naprawde jest zajebisty ^^. W pracy cały czas miałem go w spodniach schowanego, jakby sie trzeba bylo sciemniac. Nawet nie wiedziałem, ze jest 4 czesc o nim. Bede sie musiał wybrac do biblioteki ^^.

Po twoim opisie widzie, że Królestwo Niebieskie tez warto przeczytac. Jak tylko skoncze Zapach Szkła to sie zabiore za to

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 11:48:23 

Pochwały: 2
Tolkien, byle nie w przekladzie Łozińskiego

a ponad wszystko Wiedzmin (2 tomy opowiadan + 5-tomowa saga) ... jesli ktos ogladal to w telewizji to mial pecha (ja widzialem tylko chwile i wylaczylem ... nawet nie moge napisac, ze ksiazka jest 1000x razy lepsza od filmu, bo byloby to chyba i tak za malo)

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 11:55:21 

Ulyster napisał(a):
Nawet nie wiedziałem, ze jest 4 czesc o nim.

To ci troche streszcze o czym jest czwarta czesc ;)
Mordimer Madderin, inkwizytor jego Ekscelencji biskupa Hez Hezronu, pozna najwiekszy sekret chrzescijanskiej wiary. Jednak przedtem los powiedzie go do cesarskiej stolicy, gdzie trafi w sam srodek politycznych intryg. Odwiedzi zamek magnata oskarzonego o odprawianie demonicznych rytualow i wezmie udzial w krucjacie Najjasniejszego Pana przeciw heretykom. Spotka dziewczyne z wytatuowanym znakiem Weza i Golebicy i odprowadzi ja na dwor barona-wampira, ktory poltora tysiaca lat wczesniej byl swiadkiem ukrzyzowania Jezusa.
A piata czesc jest juz prawie gotowa do wejscia na sklepowe polki i bedzie nosic tytul "Czarna Smierc" .... moze Kostucha dzuma zaatakuje? :D:D
A odnosnie Maji Lidii Kossakowskiej...pomylilo mi sie ... :rotfl: nie Krolestwo Niebieskie, bo nie ma takiej ksiazki:P mialo byc Obroncy Krolestwa.
Polecam "Obroncy Krolestwa" i "Siewcy Wiatru" w takiej kolejnosci jaka podalem chociaz wiecej akcji jest drugiej ksiazce :freak:
Male info do Siewcy Wiatru:
Pan, stwarzajac swiat, zapowiedzial ostateczna walke ze Zlym. Nikt jednak oprocz Niego nie wie, kiedy Zly nadejdzie. A potem Pan odzszedl. Archaniolowie podzielili sie wladza, ale czy uda im sie utrzymac nieobecnosc Pana w tajemnicy? Czy wladza nie zniszczy ich, czy ocala Jego dzielo i samych siebie przed Antykreatorem? Ale czy mozna walczyc z Siewca Wiatry bez Pana? Abbadon, wybrany i wskrzeszony Aniol Zaglady, bez dotkniecia Pana jest bezradny... Nie ma juz wybranych i odrzuconych, Niebios i Otchlani. Jest tylko Dzielo Pana i Antykreator, Siewca Wiatru, nicosc i pustka... Cien jest coraz blizej.
Jest to chyba najlepsza ksiazka jaka w zyciu czytalem :cool: no ale to juz kwestia gustu...ja tam lubie takie klimaty anielskie :freak:
Najfajniejsze sa opisy walk ... nie tylko tych na miecze ale takze tych z samym soba ... :D
pozdro :sleep:

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 12:34:06 

Pochwały: 74
dobre fantasy ? Silmarilion Tolkiena. Powala wielowętkowoscię i szczególowoscię. Å»eby wszystko odpowiednio do kupy poskładac warto przeczytac ze dwa razy :) Z troche innego fantasy to oczywiscie nasz kochany Sapkowski i saga o Wiedżminie + opowiadania. (niech mi ktos tylko sprobuje LotR do Wiedżmina porownywac... ). Bardzo dobrze czytalo mi sie opowiadnia Jacka Piekary, cieżko mi wybrac jakies konkretne, wiec polecam calość :) BTW, czytal ktos juz Dzieci Hurina J.R.R. Tolkiena ? Bo w bibliotece nie ma 8|

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 12:47:20 

ja czytałem Dzieciów Hurina :P

Nawet fajne, opisuje czasy w uj uj przez Lotr - 6,5k lat przed radę u Elronda czy coś takiego :P
Ogolnie fajnie mi się czytało, ale dużo mi się pomieszało, musze teraz skołować Silmarilliona :D

Czytałem WiedĽmina Spakowskiego, też fajny i duuuuuuużżżżooo lepszy od filmu :P

Ostatnio zaczęłem czytać Sagę o Czarnoksiężniku - Margit Sandemo :P mama mówi że ciekawe

aa no i czytałem Narnie, ale po doczytaniu do 4tej części stwierdziłem ze to straszna bajka i tlyko 3 pierwsze ksęiżki były ciekawe :P

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 13:05:02 

Pochwały: 2
hehe ja lepiej nie czytam tego streszczenia 3dfx z 4 części Piekary bo też jeszcze nie czytałem :) ale muszę przyznać panowie, że macie świetny gust co do niego i Sapkowskiego :D a jak byłem dzieckiem to czytałem Xanth jeżeli ktoś może kojarzy i w ogóle fantasy najlepsze jest :) jak mi się czasami chce pograć w magic: the gathering :D a Margit Sandemo Saga o ludziach lodu jeszcze nie skończyłem jestem na 42 tomie :P kobiece ale polecam hehe

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 13:13:34 

stefanpaz napisał(a):
jak mi się czasami chce pograć w magic: the gathering

lol xD grałem kiedyś jeszcze mam w ... kart w domu xD xD

jak przeczytam O czarnoksiężniku, to pewnie sie za ludkóf lodu zabiore :P

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 13:14:26 

Pochwały: 18
Zwierz@K napisał(a):
czytal ktos juz Dzieci Hurina J.R.R. Tolkiena ?

Musze powiedziec ze mimo ze zdawalem mature z tolkiena, nie dosc ze sie interesuje ta tematyka to nie wiem dlaczego ale tytul jest mi zupelnie obcy.

Co do silmarilionu - ktos kto sie tym nie interesuje zasnie przy 20 stronie :)

Offopic: zwierzu, masz zezwolenie na uzywanie sygny? :P

Tytuł:
PostNapisane: 2007-08-21 13:17:30 

peyo napisał(a):
ol xD grałem kiedyś jeszcze mam w **** kart w domu xD xD

ja tez :D chce ktos kupic ?:D chyba z 600 kart nie liczac kart ladow :D:D:D
stefanpaz ja ttylko przepisalem to co bylo na okladce wiec nie masz co sie martwic :D tam jest wierzcholek gory lodowej tylko :freak:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona